18 Temmuz 2012 Çarşamba

17 Temmuz 2012: Beşiktaş Fulya'da 42 katlı Polat Tower'da Saat 10:40'ta yangın çıktı. 1,200 kişinin çalıştığı binada can yitirilmedi.

Polat Tower'da Yangın


Bugün (17 Temmuz 2012 Salı) tüm haber radyo ve televizyonları Fulya’daki Polat Tower yangınından haberleri yayımladılar, canlı olarak. Bir yandan alınan önlemler, öte yandan yangının dış cephede gelişmesi birçok olası kaybı önledi. Hepsinden önemlisi can yitirilmediği belirtiliyor. Polat Tower’daki ve binanın çevresindeki tüm zarar gören kişi ve kuruluşlara geçmiş olsun diyoruz.
İtfaiyenin ve yangından koruma sistemlerinin başarısı kesinlikle yadsınamaz, onların tümünü kutluyoruz.
Şimdi gelelim buradan çıkan derse:
Yangın ile yanmayan iş yerleri, İş Sürekliliği planları yoksa asıl ondan ötürü yanacak.
Burada yer alan kuruluşların işlerindeki belirsiz bir süre için olan kesinti kimbilir onları nasıl zarara sokacak. İş Sürekliliği planı olan ile olmayan işte şimdi anlaşılacak. Binada 1,200 çalışan varmış, kaç kuruluş olduğunu bilmiyoruz. Polat Tower’da ya da çevresinde bulunan kuruluşlardaki olası kayıplar şunlar:
  1. Bina yeniden kullanılabilir hale gelinceye değin iş kesintisinden ötürü olan zararlar (yangında hiçbir personeli ve ekipmanı zarar görmemiş olsa bile)
  2. Yangından ötürü zarar gören ekipman ve belgeler (Bunların bedelini sigorta şirketi karşılasa bile ne işe yarar, onların içeriği nasıl yerine konacak?)
  3. Bu sürede yitirilen müşteriler, itibar, varlıklar…
Sözü uzatmadan belirtmek istiyoruz: Her türlü olağanüstü felaket işyerlerini zarara sokar, zararları en aza indirmenin tek yolu İş Sürekliliği planları oluşturmaktır. Bunun maliyeti kuruluşun büyüklüğüne göre değişir, ama kesinlikle “yalnızca” yangına karşı önlem için kurulan ve yalnızca yazılımı 5 Milyon dolar olan sistemlerden çok daha ucuza gelir, yeter ki bu konuda bir girişim başlatılsın ve plan oluşturulsun. İş Sürekliliği planları el yordamıyla oluşturulmaz, dünyada bu konuda geliştirilen standartlarda önerilen yöntemlere göre geliştirilir.
Aydın Ergil
aydinergil@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder